Medovník

Ingredience:
cukr krystal 200 g
hladká mouka 700 g
jedlá soda 1 lžíce
máslo 300 g
med 120 g
ocet 1 lžička
polohrubá mouka 350 g
vejce 2 kusy
zahuštěné slazené plnotučné mléko (Salko) 1 konzerva

 

Postup:

100 g másla, med a cukr vymícháme do pěny. Smícháme sodu a ocet a přidáme ke směsi. Na plotně směs zahřejme a přidáme vejce. Mícháme až směs získá světle hnědou barvu. Poté odstavíme. Po shladnutí přidáme mouku. Těsto necháme odpočinout. Vyválíme 8 až 10 tenkých placek. Pečeme na pečícím papíře 5 minut na 180 stupňů. Krém na slepování jednotlivých placek získáme smícháním Salka a 200 g másla. Přičemž jsme Salko vařili v neotevřené konzervě ve vodní lázní v tlakovém hrnci 1 - 1,5 hodiny. Slazené mléko zkaramelizuje a vytvoří hnědou hmotu. Jednotlivé placky potřeme krémem a klademe na sebe. Poslední placku rozdrtíme a posypeme s ní vrch medovníku.